Ένα από τα πιο σπουδαία δάση που σώζονται μέχρι σήμερα και φημίζονται για τη σπανιότητά τους και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τους είναι το δάσος του Φράξου στο Λεσίνι Μεσολογγίου.

Πρόκειται για ένα  πραγματικό βασίλειο φυτών και ζώων και έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά παρουσιάζει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία – προσόντα, ώστε να αποτελέσει ένα πάρκο – μάρτυρα της φυσικής ιστορίας της περιοχής. Απέχει 30χλμ. από το Μεσολόγγι και 20χλμ. από τον Αστακό.

Η οποιαδήποτε περιήγηση στο δάσος εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε διαφορετικό βαθμό. Την ικανοποίησή του είναι δυνατό να προκαλέσει ένα μόνο στοιχείο του τοπίου ή η σύνθεση όλων των στοιχείων που το συναποτελούν. Η μορφή, η γραμμή, το χρώμα, η υφή, η διαμόρφωση, οι κατασκευές και η βλάστηση είναι στοιχεία που προκαλούν αισθητική ικανοποίηση. Η βλάστηση του δάσους είναι χαρακτηριστική και η θέση Γκυνιάς προσδίδει πανοραμικότητα και ποικιλότητα στο τοπίο. Ο επισκέπτης αντικρίζει ένα χώρο, περικλειόμενο από διάφορες μεταβλητές καταστάσεις (π.χ. φως, εποχή έτους, θέση παρατηρητή).